Myrskyä myrskyn edellä

Olli Lukkari pohdiskelee

Olli Lukkari

2 miestä, 20 päivää, 1000 unelmaa

Hulppea Unelmien tiellä -matkaprojekti on viimein alkamassa. Minä ja Arimo aiomme reissata ympäri Eurooppaa 20 päivää ja kerätä kohtaamiltamme ihmisiltä 1000 unelmaa yhtä monelle eri postikortille. Matkaa on valmisteltu nyt aktiivisesti neljä kuukautta. Tuona aikana olemme etsineet yhteistyökumppaneita, pitäneet unelmanäyttelyitä kahviloissa ja kirjastoissa sekä antaneet jo muutamia haastatteluita.

Viimeinen viikko on matkavalmisteluineen ollut todella kiireistä aikaa. Arimon lukiessa pääsykokeisiin oli minun tehtävänäni hommata puuttuva kuvauskalusto kuntoon. Kuka idiootti päättää tehdä dokumentin ja jättää kaiken kuvauskaluston hommaamisen viimeiseen viikkoon, olen ajatellut mielessäni. Lukuisten puhelinsoittojen, nettihakujen ja kaupoissa eri asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen kaikki on kuitenkin tullut hoidettua. Arimo puolestaan on pistänyt uusia nettisivuja kuntoon esimerkillisellä tahdilla viimeisen parin päivän aikana.

Puhuimme siitä mitä tehdä, jos ja kun toisen käytös alkaa ärsyttää – näinhän tiiviisti yhdessä matkustaessa usein käy.

Molemmat olemme reilanneet aikaisemmin. Aikaisemmista matkakokemuksista viisastuneina päätimmekin käydä muutaman tiukan keskustelun läpi ennen reissun alkua. Puhuimme siitä mitä tehdä, jos ja kun toisen käytös alkaa ärsyttää – näinhän tiiviisti yhdessä matkustaessa usein käy. Usein tilannetta vielä mutkistaa se ettei asioista kehdata tai uskalleta puhua, kokemusta tästäkin on. Nyt sovimmekin, että meillä molemmilla on lupa ottaa toinen toisissamme ärsyttävät asiat ja luonteenpiirteet puheeksi; sovimme, ettemme kumpikaan suutu näistä asioista puhuttaessa. Puhuimme siitä, miten ärsyyntyminen on lähes aina jopa hyvä asia ja oppimismahdollisuus: jos todella ymmärrät toisen käytöksen syyn ei tämän käytös enää ärsytä sinua.

Kuuluisa psykologi Carl Jung kuvasi ärsyyntymisen tunnetta osuvasti: ”Kaikki mikä ärsyttää sinua muissa voi johtaa korkeampaan ymmärrykseen itsestäsi.” Esimerkiksi minua ärsytti paljon yhden tutun tapa puhua paljon itsestään kunnes kuulin, että tämä tuttu oli elänyt parisuhteessa, jossa häntä oli kuormitettu mitä karummilla tarinoilla toisen osapuolen menneisyydestä ilman, että tutullani oli mitään mahdollisuutta tuoda itseään esiin. Turha sanoakaan, mutta ärsyyntymiseni lakkasi heti. Tämän typpisiä esimerkkejä minun on hyvä pitää mielessä, jos Arimon käytös alkaa ärsyttää.

Olemme Arimon kanssa puhuneet siitä, että olemme tekemässä todella ainutlaatuista matkaa. Kukaan ei maailmassa ole aikaisemmin tehnyt mitään tällaista – päättänyt reilata ja kerätä matkan aikana valtavan määrän unelmia postikorteille. On hienoa tuntea olevansa pioneeri! Vielä hienommaksi tunteen tekee se, että matkaa on valmisteltu ja odotettu niin pitkään. Tuntuu epätodelliselta, että viimein lähdön hetki koittaa.

Minä ja Arimo päätimme myös ettemme käytä koko matkaa pelkästään nettisivupäivitysten ja kuvauksiin liittyvien asioiden stressaaminen ja unelmien keruuseen – päätimme, että otamme tietoisesti aikaa rentoutumiselle ja hetkien juhlistamiselle. ”Hyviä hetkiä pitää tietoisesti luoda, eikä odottaa että ne tulevat itsestään vastaan”, kuuluvat suurmies Kerkelän sanat enkä voi olla nyökkäämättä vaikuttuneena. Niinpä. Yhtenä iltana reissua valmistellessamme söimme jo yhteisen ystävyysciabattan.

Lukijalle pohdittavaksi:
– Kun seuraavan kerran tapaat jotain ystävääsi, kysy häneltä, onko sinun käytöksessäsi jotain ärsyttäviä piirteitä – näin voit oppia uutta itsestäsi.
– Millä tavalla juuri sinä voisit juhlistaa jotain sinulla tärkeää asiaa elämässäsi?

Jätä kommentti:

Voit käyttää seuraavia HTML-härpäkkeitä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>