Pelot unelmien tiellä

Olli pelkää

Olli Lukkari

”Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko.”

– Paulo Coelho

”Pelko on terävin määritelmä sinusta itsestäsi. Sinun pitäisi tietää tämä. Sinun pitäisi tuntea pelkoa lähes koko ajan. Pelosta täytyy tulla ystäväsi, niin ettet enää tunne oloasi epämukavaksi sen seurassa. Pelko merkitsee sitä, että olet äärirajoillasi. Pysyminen tässä tilassa, tällä äärirajalla, antaa tilaa todellisen muutoksen tapahtumiselle.”

David Deida

Usein suurin esteemme unelmiemme toteuttamisen tiellä on pelko siitä, että epäonnistumme. Eräs viisas mies sanoi, että kaikki mitä haluat elämässäsi saada on oman mukavuusalueesi ulkopuolella – muuten sinulla olisi jo se. Miksi pelkoja kannattaa voittaa? Miksi peloista kannattaa puhua?

Näkymättömät avautuvat ovet

Emme ennalta tiedä mihin kaikkiin upeisiin seikkailuihin pelkojen kohtaaminen voi meidät viedä – jo pelkästään tämä syy on hyvä voittaa pelkoja. Odottamattomiin seikkailuihin päätymisen lisäksi pelkojen voittaminen kasvattaa itsevarmuutta ja -kunnioitusta. On sanottu, että suurin pelkomme on samalla portti suurimpaan menestykseemme. Mitä sinä pelkäät elämässä kaikkein eniten?

On sanottu, että suurin pelkomme on samalla portti suurimpaan menestykseemme.

Yksi aikamme menestyneimmistä ja arvostetuimmista yrittäjistä ja hyväntekijöistä, Richard Branson, lopetti koulunkäynnin 16-vuotiaana ryhtyessään toimittamaan perustamaansa Student-opiskelijalehteä. Branson kirjoittaa uudessa kirjassaan Screw Business as Usual, että tämä päätös avasi hänelle ovia, joista hän ei ollut edes tietoinen. Oman aikakautensa ikonit Mick Jaggerista John Lennoniin kutsuivat Bransonin kotiinsa haastatteluita varten.

Kukapa meistä kieltäytyisi moisista kokemuksista? Student-lehden perustaminen oli Bransonille vain yksi askel hänen elämässään – mutta tärkeä askel, joka muokkasi sitä suuntaa, jota hän lähti myöhemmin elämässään kulkemaan. Tänä päivänä Branson hallitsee kymmenien yritysten muodostamaan Virgin-imperiumia ja on aktiivisesti mukana taistelemassa maapallon haasteita – muun muassa ilmastonmuutosta ja köyhyyttä – vastaan. Jos Branson ei olisi ikinä ottanut ensimmäisiä askelia pelkojensa voittamiseksi – koulun keskeyttäminen ei varmasti ollut helppo päätös – ei hän ikinä olisi päätynyt elämään elämäänsä näin ainutlaatuisella tavalla. Mitä näkymättömiä ovia sinulla mahtaakaan jäädä avaamatta, jos et uskalla voittaa pelkojasi?

Portti unelmiin

Pelko – mikä ihana tekosyy

Kerron teille salaisuuden: olen pelkuri. Post Our Dreams -sivuston perustaminen pelotti minua todella paljon. Pelkäsin, että sivusto ei keräisi kävijöitä ja että ihmiset pitäisivät minua hulluna, koska kerään ihmisiltä heidän unelmiaan. Vaikka olen jutellut viimeisten vuosien aikana tuhansille uusille ihmisille kaikissa mahdollisissa paikoissa, pelkään yhä tänäkin päivänä aloittaa keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa. Minua jännittää mennä juttelemaan nätille tytölle ja pyytää tätä kahville. Olen kauhuissani kun minun pitää mennä juttelemaan ihmiselle, jota pidän jollain tapaa itseäni coolimpina. Minua hirvittää ottaa puheeksi kipeitä ja henkilökohtaisia asioista.

Ei minustakaan huomaa, että pelkään.

Se, että pelkään, ei silti estä minua elämästä elämääni omalla tavallani. Pelko on monesti täydellinen tekosyy olla tekemättä asioita. Mutta se on vain tekosyy. Pelkääminen ja pelot ovat asioita, joista ei julkisesti juuri puhuta. Ei minustakaan huomaa, että pelkään. Päinvastoin, monet pitävät minua äärimmäisen itsevarmana ihmisenä. Monessa mielessä myös olen sitä – mutta tämä johtuu ainoastaan siitä, että olen kohdannut omia demoneitani tuhansia kertoja.

Vuosien varrella olen tajunnut, että todellisuudessa kaikki pelkäävät. Joka ikinen poliitikko tai julkisuuden henkilö on jännittänyt ensimmäistä esiintymistään tv-kameroiden edessä. Joka ikinen kirjailija tai muusikko on pelännyt ensimmäisen teoksensa julkaisemista ja avointa kritiikkiä. Joka ikistä opettajaa, puhujaa ja stand-up-koomikkoa on pelottanut astua yleisön eteen, näyttelijöistä puhumattakaan. Kaikki pelkäävät. Mutta kaikki eivät anna pelon hallita elämäänsä.

Hulk

Lihaskuntoilua ja voimatreeniä

Pelkoa tunteena voi myös oppia käsittelemään – ja rakastamaan.

Pelko voi lamaannuttaa ihmisen ja tehdä hänet toimintakyvyttömäksi. Pelkoa voi oppia vihaamaan ja välttelemään. Pelkoa tunteena voi myös oppia käsittelemään – ja rakastamaan. Monessa mielessä pelkoon voi suhtautua kuin urheiluun. Jos ihminen ei harrasta liikuntaa, hänen kehonsa ja mielensä tylsistyvät eikä hän saa itsestään kaikkea mahdollista irti. Hyvässä kunnossa pysyminen vaatii säännöllistä harjoittelua.

Yksi tärkeimmistä ”lihaksista”, joita voimme elämässämme harjoittaa, on rohkeus. Rohkeutta harjoitetaan pelkoja kohtaamalla. Itselleni on tullut tavaksi jatkuvasti haastaa itseäni. Jos käyn uimahallissa, en tyydy vain uimiseen vaan käyn myös kylmävesialtaassa tai hyppään korkealta hyppytornista. Jos olen ystäväni syntymäpäiväjuhlissa, haastan itseni pitämään puheen.

Millä tavoin sinä haastat itseäsi?

Lukijalle:
– Mitä pelkoja sinun tulee voittaa toteuttaaksesi unelmasi?
– Puhutko ikinä peloistasi muiden kanssa?

Dream boat

Jätä kommentti:

Voit käyttää seuraavia HTML-härpäkkeitä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>